Voňavý čočkový kastrůlek

Nevyrostla jsem na typicky české stravě. Moje maminka Maďarka dávala chilli snad i do krupicové kaše a moji kamarádi, kteří u nás občas pojedli, ji přezdívali pálivá Helena:) Jídla ve školní jídelně nebo běžných českých vývařovnách mi přišly vždycky takové fádní a těžké na trávení.

Na mých toulkách světem mě uhranula svou přípravou jídla Indie. Do jejích rozmanitých chutí a vůní jsem se okamžitě zamilovala. K tomu mě ayurvéda ještě naučila, jak důležité je do jídla přidávat různá koření a že vlastně má kredenc ukrývá léčivý poklad. Jen ho použít a nezůstat u běžného českého komba sůl, pepř, kmín:)

Zkuste si připravit toto boží provoněné curry. Je totiž ke všemu:

  • Lehce stravitelné
  • Protizánětlivé
  • Posiluje imunitu
  • Čočka beluga je velký antioxidant a snižuje cholesterol
  • Podporuje trávení, prevence zácpy
  • Vláknina ovlivňuje hladinu glukózy, ta zůstává po jídle v normě, což je super prevence poklesu energie, změny nálad i prevence závažných chorob, např. cukrovky.
  • Optimalizuje PH organismu a tedy brání trávící trakt i střeva před překyselením a hromaděním nežádoucích bakterií.
  • Přispívá ke zdraví srdce, krvi, cév i celému kardiovaskulárnímu systému.
  • Příznivě ovlivňuje váš zrak, kosti i svaly.

 

Na 4 porce je potřeba:

Podáváme s rýží basmati Natural a hromadou klíčků.

Toto luštěninové curry vařím úplně jednoduše, nejlépe v jednom hrnci, není čas ztrácet čas:)

Do kastrolu dejte ghí a můžete si i kousíček dát do úst, kromě toho, že ghí je lahoda, je také lékem, takže baštit co to jde. Jelikož má vysoký bod varu, nepřepálí se, je tedy vhodný na restování, pečení i smažení. K tomu si rovnou pochroupejte během vaření i malinký kousek zázvoru, ten nastartuje zažívání a oběd se pak rychleji a v pořádku stráví. 

Na rozehřáté ghí vsypte kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor, a nechte rozvonět. Pak přidejte česnek a uzenou papriku, na jemno pokrájenou cibuli a trochu orestujte. Poté následuje rajský protlak, promíchejte a vsypte propláchnutou čočku. Normálně bych asi dala červenou, která se vaří rychleji, ale jelikož nebyla, sáhla jsem pro hnědé beluze a dopadlo to skvěle. Jen bylo potřeba déle vařit. Vše zalijte filtrovanou vodou, přidejte sůl a nechte mírně probublávat do změknutí čočky. Na závěr vmíchejte gram masalu, umytý bio baby špenát a smetanu.

Miluju hodně zeleného, takže jsem curry obsypala různými kličky. Pokud jste ještě nedospěli k vlastnímu klíčení, např. Makro má pěkný výběr, tak zkuste, které vám budou chutnat nejvíc. Za mě vedou pikantní výhonky China rose:)

Tato směs koření jídlo nejen moc krásně ovoní, ale také pomůže luštěninu lépe strávit, takže si z ní tělo vezme potřebné živiny a nepotřebné se v pohodě bez zbytečného zdržování posune … kam má:) Bez obtěžujícího nadýmání, pálení žáhy či jiných nepříjemných pocitů.

Po jídle se dostaví příjemná sytost, ale lehkost, příliv energie, která po obědě neklesne jako po knedlu vepřu zelu… a přitom všechny smysly jedlíků budou potěšeny.

1 názor na “Voňavý čočkový kastrůlek”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.