V jaké náladě prožiješ svůj život

„Milí vesmíre, přeju si, abych se pokud možno stále cítila skvěle, měla dobrou náladu a byla zdravá. Já i celá moje rodina“… taky občas vysíláte svá vroucná přání někam do nebe a doufáte, že se splní? 

Ano, jsme tady na světě proto, abychom prožívali radost. Během mých cest po více i méně exotických zemích jsem poznávala různé kultury a každá z nich mě inspirovala svým přístupem ke štěstí, k jídlu, k životu. A co jsem dostala, ráda bych předala dál… Proto jsem se rozhodla vytvořit projekt FoodMood:) Dělám si tímhle radost a ráda bych rozradostnila i vás:) Takže jak název vypovídá, budu vás inspirovat v tom, jak si z jídla udělat lék pro duši i tělo, jak si zlepšit zdraví i náladu.

Existuje spousty proměnných, které nás v životě potkávají a mají vliv na to, jak se cítíme. Ale to co baštíme, mezi nimi hraje prim.

Dnes se objevuje opravdu obrovské množství rad, jak bychom měli a neměli jíst a tyto rady se ještě k tomu pravidelně mění:) A to je trochu frustrující…  Je pravda, že většina z nás už tak trochu tuší, co spadá do kategorie “zdravá strava pro tělo” a co ta nezdravá…  Že konzerva vepřového lanšmítu z regálu večerky našemu tělu moc dobře neudělá a naopak kopec zeleniny ano. Málokdo ale už ví, že strava kromě fyzického zdraví ovlivňuje i naše pocity a nálady během dne, týdne, měsíce… a že určitý zvyk nám pak ovlivní celý život.

Dnes a denně můžete jen takovou maličkostí, jako jídlem:

  • zlepšit svou náladu
  • dodat si více energie
  • mít jasnější hlavu a myšlení
  • posílít svou imunitu
  • zbavit se přebytečných léků

A to už stojí za to zkusit, no ne:)

Existují obecná pravidla, jak může jídlo ovlivnit naši náladu. A pak jsou to různé maličkostí a vychytávky, na které jsem přišla za léta letoucí vášnivého studia, každodenního zkoušení a dávání si informací do souvislostí. A o všechno co vím, bych se s vámi ráda podělila. 

Proč? Protože mám dojem, že my Češi jsme nedostali do vínku úplně nejzdravější stravování. Někde mezi předchozími generacemi se ztratily takové ty selské, přirozené způsoby, jak se udržet v rovnováze nebo jak si sami pomoct, pokud to začne drhnout.

A jsem šťastná, když někomu poradím zdánlivou maličkost a on přijde a řekne: “Tyjo, Alčo, vážně, místo po jídle jsem začala jíst ovoce na lačno a už nejsem tak nafouklá” nebo “Tak jsem si do jídla dala ten tvůj mix koření a opravdu mě od té doby nepálí žáha” a já se pak tetelím blahem, že to prostě funguje:)

S čím vám může Foodmood pomoct
  • FoodMood se bude hodit těm, kteří hledají cestu, jak se udržet v dobré náladě a cítit dobře.
  • FoodMood vám osvětlí, jak moc záleží na stravě, aby vám to v hlavě správně pálilo.
  • FoodMood přináší inspiraci, jak může koření a bylinky nejen jídlo skvěle ochutit, ale také ovlivnit trávení a vaši náladu po jídle.
  • FoodMood poradí všem, kdo hledáte možnost prevence nemocí, ať už běžných virových ale i  dlouhodobých (ano těch civilizačních, které nám přinesla moderní doba)
  • FoodMood vznikl v době kovidové, protože dnes si víc než kdy jindy saháme do svědomí, jak jsme se k našemu zdraví v minulosti chovali a snažíme se být k sobě ohleduplnější.
  • FoodMood vám bude přinášet lehké barevné a voňavé recepty, kterými si můžete zpestřit váš dosavadní jídelníček a výrazně tak ovlivnit náladu a zdraví vás i vašich blízkých.

 

Jak může strava ovlivnit naši náladu?

On je to totiž takový začarovaný kruh. 

Začneme hned ránem. Podle toho, jak se ráno nahodíme/nastaratujeme, takový budeme mít den. A když do sebe při konzumaci zpráv v rádiu (jak jinak než negativních) naházíme v autě sušenky, naše tělo už začíná vlastně pořádným stresem. Pak si dopřejeme pěkný stresík v práci (v dnešní době při homeofficu a té zatracené online výuce), jo pak rychlý oběd z donášky nebo okýnka z restošky odvedle, něco lokálního, českého žejo, třeba výpečky s knedlíčkem, uff… áá už zase, únava je tady. A nálada v útlumu.… Takže rychle kafe, to mi udělá dobře,, pak by to chtělo něco sladkého, abych se nahodila a na nervy…, pak vyřeším nějaké trable v práci nebo doma, večer zdlábnu kus chleba, protože na vaření fakt po tom maratonu nemám … už to taky vidíte? Takový obyčejný den, ale ruku na srdce, kolik jste během tohoto dne prožili pozitivních a kolik negativních myšlenek a emocí? A jak se cítíte večer? Jeden velký uštvanec… Do našeho těla se neustále vyplavovaly stresové hormony ať už z rychlého jídla nebo toho, co jsme zažívali. A tělo bylo celou dobu připraveno na boj. veškeré další funkce, jako např. trávení či imunitní reakce se zastavily nebo oslabily, aby tělo mělo sílu jen na útěk od stresoru. A jelikož polevilo to trávení, zkonzumované jídlo ani nemělo šanci být dobře tělem využito. A když naše orgány nedostanu správnou výživu a jsou ještě ovlivňovány negativními emocemi, celý tenhle chaos nám způsobí životní nepohodu a časem i různé záněty a onemocnění. Takže fyzické zdraví a nálada a emoce jdou v ruku v ruce, to si nemusíme říkat .. a záleží teda, kam dojdou… 

Takže od teď trochu jinak – po krůčkách

Takový příběh už pro vás může být minulost. Třeba nemůžete dostatečně ovlivnit míru stresu v práci, ale určitě je ve vašich silách vybrat to, co budete jíst, abyste zmírnili dopad okolních vlivů. Zastavte se a buďte víc v kontaktu sami se sebou. Opečovávejte se. Postupně si zkoušejte do svých dnů zařadit ty malé vychytávky, se kterými vás budu pravidelně seznamovat. Není kam spěchat, každá malá změna se počítá. A sami uvidíte, že se vaše nálada bude zlepšovat, vaše trávení bude vrnět blahem a vaše tělo i mysl se vám odmění právě těmi pocity štěstí, životní síly a pohody.

Přeji vám mnoho úspěchů se zdravým experimentováním, tvořením šťastného a naplněného života, spokojená bříška vás i vašich blízkých a trvalé zdraví. A otevřené a zvídavé srdce vás všech, kteří se na tu dlouhou cestu poznávání souvislostí mezi jídlem a naší náladou a nového pohledu na jídlo jako lék, vydáváte se mnou.

Zastavte se, prodýchněte a začtěte se.

Vaše Alena z FoodMood

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.