Rakytnikový syrup proti viróze

Ideální na chřipajznu, podzimní depku i problémy se 🧡

Pro ty z Vás, kteří hledáte různé způsoby, jak si pomoct k lepší imunitě, tady mám spolehlivou a voňavou inspiraci. Rakytníkový syrup. Připravuji ho za studena, tedy přesně řečeno za tepla, ale nevařím. Mám pocit, že v něm takto zůstane víc vitamínů, o které bych se vařením ochudila. Vzhledem k tomu, že sám rakytník funguje jako přírodní konzervant, nemusíte se bát, že by se syrup zkazil. V lednici mi vydržel tak 3 měsíce, tedy ehmmm…. než se vypil. Ale jednou nechám lahvičku, abych zjistila přesnější trvanlivost:)

Bobulky rakytníku jsou důležitým zdrojem antioxidantů A a E, bez kterých naše tělo rychleji stárne a podléhá zánětům a různými chorobám. Zatočí s chřipkovými i herpetickými viry a různými bakteriemi (Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus a Enterococcus faecalis)

Dopřávat by si ho měli také všichni kardiaci a ti, co trpí srdečními chronickými problémy. Dokáže snížit hladinu cholesterolu, kontroluje hypertenzi a ochraňuje cévní stěny. Já si ho vážím také pro jeho schopnosti regulovat štítnou žlázu, na jejíž oslabení trpím od dětství. A studie ukazují i pozoruhodně významné protirakovinné účinky.

Jó a Vaše nálada bude po rakytníku tak zářivá jako jeho barva, to Vám povídám👇

Všechny zázračné účinky rakytníku jsou navíc podpořeny léčivým kořením. Badyán vyžene viry a bacily, pomůže kvalitnějšímu spánku a posílí celý organismus.  Vanilka je kamarád kardiaků i depresářů, utiší úzkosti a zmírní stres. Ke všemu také hojí záněty, a zlepšuje zažívání. 

Rakytník si pěstuji na zahrádce. Děti milují uzobávat ho přímo z keře, ale vždy zbyde krásná úroda, abych ji mohla na konci léta – za stálého auvajs, zase mám v prstu trn – sesbírat:)

PŘIPRAVÍME SI🥣:

  • Bobulky rakytníku
  • Třtinový cukr
  • Badyán – na litr šťávy 2 hvězdičky
  • Vanilku – 1 lusk, podélně naříznutý

JAK NA TO👨‍🍳:

Sesbíraný rakytník propláchněte a rozmixujte. Poté je nutné ho propasírovat přes sítko.

Výslednou krásně oranžovou tekutinu v hrnci smíchejte s celým kořením a cukrem – na jeden litr používám 250g cukru – a za stálého míchání co nejpomaleji zahřívejte.

Cukr se krásně rozpustí, koření rozvoní a teď je na čase ochutnat. Každý keř plodí různě sladké/kyselé bobulky. Když se Vám obličej zkrabatí jak po citronu, přidejte cukr, ať je pro Vás chuť příjemná:)

NO a jakmile bude syrup horký (ne vařící), vyndejte koření a slejte do čistých lahví. Po různých méně či více vydařených pokusech se mi osvědčilo vysterilizované lahve ještě propláchnout slivovicí a to včetně víčka.

Syrup skladujte v lednici.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.