Pozvání na kávu s kardamomem

Kolik denně pijete kafí? ☕️ Poslední dobou se mě na tuto otázku ptají snad u každého lékaře… Že by už i západní medicína pochopila, že káva může mít vliv na různé zdravotní neduhy?

O téhle oblíbené neřesti už bylo napsaného spousty. A čert aby se v tom vyznal. Já Vám sem dám můj názor, který jsem si udělala po letech studia a propojení souvislostí s naučeným, odžitým, odkoukaným u jiných kultur i vyzkoušeným na svých klientech. A třeba to někomu pomůže posunout se, aby mu káva byla ku prospěchu, nikoliv mu dopomohla k nemoci…

Dlouhá léta jsem kávu nepila. Mamka mi říkala – nojo, kafe ti začne chutnat, až budeš fakt dospělá. Podle této teorie jsem dospěla až kolem třiceti… no každý to má nějak, že:) A když jsem se po pár měsících popíjení ráno či odpolko začala na kafíčko těšit, věděla jsem, že je zle. Najela jsem na dospělácký zvyk, který se bude těžce odbourávat.

Jak je u mě zvykem, hledám cestu, jak se nemuset dobrůtek vzdát, ale upravit je tak, aby neškodily. Při cestách po arabských zemích jsem přišla na chuť kávě s kardamomem i jiným kořením. Vždy se pídím po důvodech, proč cizí kultury upravují pokrmy jinak než my. A opět jsem narazila na skvělou inspiraci vedoucí nejen k požitku, ale hlavně ke zlepšení zdraví.

Úplně se nemůžu ztotožnit s benevolentní teorií, že 3-5 šálků kávy denně je v pořádku. 

  • Kávové zrno je sice plné antioxidantů. Ale pražená zrna kávy už obsahují přepálený tuk, což vnímám jako potenciální karcinogenní zdroj. A fakt chcete podstupovat tohle riziko denně – měsíce – roky?
  • Při kontaktu se sliznicí žaludku podporuje káva rozvoj zánětu. Proto je šetrnější pít kávu na plný žaludek. Prostě si ji vychutnám až po snídani.
  • Káva jako “vzpružovadlo” je vlastně vytloukání klínu klínem. Pokud jí nahrazuji nedostatek energie, měla bych svou pozornost zaměřit na to, proč deficit pociťuji. Víc si oddechnout, odpočívat… Jasný, že to nejde hned, ale důležité je se pozorovat, pojmenovat problém a postupně přidávat kroky k nápravě. Ne dělat, že únavu nevidím a falešně ji odstraňovat mnoho let pěti káfíčky za den… Je jasné, že tělo se dostane do mínusu a jednoho dne nebude už kde brát…
  • Pokud procházím energeticky náročným obdobím, kdy si nemohu dovolit odpočívat (probdělé noci s nemocnými dětmi, hodně práce přes den, stres kvůli neovlivnitelným věcem v životě) raději si energii dodám třeba čajem matcha, guaranou, kde je metabolismus kofeinu jiný, neb se váže na polyfenoly.
  • Pozorujte své tělo, své trávení. Buďte na sebe napojení. Pokud se objeví byť malé problémy v zažívání, pálení žáhy apod., omezte kávu. I mně to trvalo déle, než jsem si to přiznala, nechtělo se mi kávy vzdát se úplně – ale udělala jsem si z něj příjemný víkendový rituál. O to víc se na to těším:) A v týdnu si dávám většinou bylinkový čaj, různé kořeněně nápoje se zázvorem a protizánětlivým kořením, které mě také uspokojují… O ranních nápojích už chystám zajímavou brožurku a budiž vám pak ku pomoci změnit své ranní rituály.
  • A jsme u KOŘENÍ. Proč tedy dávají v Arábii či v Indii koření do kávy? Koření jako kardamom, skořice, muškátový oříšek, badyán dokáží odbourat řekněme 50% negativ kofeinu. Navyšují antioxidační kapacitu a působí v našem trávícím traktu krásně protizánětlivě. Podpoří činnost slinivky a tvorbu trávících enzymů. Takže snižují – pozor: neeliminují – škodlivost kofeinu a kávy vůbec.

Tady je návod, jak kávu zdravě připravit, aby byla šetrná k našemu tělu, k zažívání i ke všem procesům, které se v těle dějí každou vteřinu.

Předložím Vám tu dokonalou variantu. Pokud v některých krocích polevíte, i tak je to v pořádku. Hlavní je, že jste na cestě a časem dopilujete i postupy, které Vám na začátku přišly složité, zbytečné, zdlouhavé…

Zásada č. 1. Vyměňte instantní kávy za tu pravou, zrnkovou. Instantní káva se vyrábí pomocí složitého technologického a chemické procesu. Pokud potravina prochází komplikovanou formou úpravy, vždy bychom měli zbystřit.. 

Zásada č. 2. Pořiďte si mlýnek na kávu (já mám elektrický, ale pokukuju už po ručním:)) a džezvu. Vyjde to mnohem levněji než automat na kafe a připravíte si dokonalý požitek. Pokud preferujete stroj, tak zkuste ten, který namele vždy jen danou dávku zrnek.

Zásada č. 3. Nejlepší je pomlít si vždy dávku kávy, kterou si budete hned připravovat. Tuky v mletých zrnkách rychle oxidují a za pár hodin po namletí už přestávají být zdrojem pozitivních látek.

Zásada č. 4. Spolu se zrnky dejte do mlýnku i celá zrna koření. Vybrat si můžete mezi celým kardamomem, hvězdičkami badyánu, kousek skořice,…vyzkoušejte různé varianty, jeden druh či kombinujte, hrajte si. Vaše smysly i zažívání budou plesat. U mě stále vede kardamom. Na 2 kávy rozemelu 2 tobolky. Kardamom sníží negativní účinky kofeinu v těle a také kyselotvorný účinek kávy.

Pomletou směs kávy a koření dejte do džezvy a dejte vařit. Poté už jen slejte do hrnků a vychutnejte si tu nejvoňavější kávičku pod sluncem. 

 

Tip: Jelikož doma neholdujeme kravskému mléku, naučili jsme se hotovou kávu rozmixovat s ghee. Návod pochází z low carb diety a zároveň ayurvédy, která ghí vidí jako lék. Po zamixování tuku do kávy vznikne vlastně taková smetanová káva. Kdykoliv ji nabídnu hostům, už nechtějí jinou:)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.