Můj příběh

Poznejte mě trochu:)

Pomáhám Vám upravit stravu a všechno co s ní souvisí, abyste zůstali dlouho zdraví. I pomocí jídla totiž lze řešit různé zdravotní i emoční problémy nebo jim předcházet.

Miluju vaření s kořením. Jídlo se mi stalo zábavou, lékem i cestou k psychické pohodě. Stačí málo, abych ovlivnila, jaké nemoci se mi vyhnou obloukem a jak se budu přes den cítit.

Také miluju své blízké hostit dobrůtkami. Hřeje mě na srdci, že jim u mě chutná a po mém jídle se cítí dobře. A že se nemusí cpát prášky na lepší trávení, na pálení žáhy, nebolí je hlava a nejsou unavení. A ne, nepřidávám jim nějaký omamný prostředek:-). Prostě jen vím, jaké potraviny a speciálně koření či bylinky dělají dobře na těle i na duši.

Víte, že stravou, kořením a bylinkami můžete dnes a denně ovlivňovat nejen své zdraví ale i náladu? Že naše polička s kořením je vlastně taková lékárnička? A že i zdravé jídlo může díky koření pokaždé chutnat jinak a bavit Vás?

Cesta za poznáním

Oblast zdraví, a jak to v těle přesně funguje, mě zajímaly již od studentských let. A jelikož jsem trpěla na různé “moderní neléčitelné neduhy, co má dnes každý”, jako je alergie, problematická pleť, bolesti žaludku po jídle, různé trávicí obtíže, změny váhy, dlouhodobá únava, snížená funkce štítné žlázy, atd…, začala jsem na sobě zkoušet, jak se bez běžných léků těchto trablů zbavit. Obrovskou inspirací pro mě bylo cestování do různých koutů světa, kde mě u cizích kultur fascinovaly jejich lokální moudrosti, jak se udržet v životě zdravý a spokojený. V Africe jsem se naučila, jak důležité pro tělo i mysl je ve vedru připravovat ochlazující pokrmy a jak zásadní vliv na zdraví hraje koření ve stravě. Při cestách po Asii jsem odkoukala, jak chutně a s jakými bylinkami připravit různé druhy zeleniny pro správné zažívání. Mezi zaostalými kmeny v Laosu, kde jsem onemocněla, jsem pochopila, jak důležité je znát lokální byliny a umět je použít. A že mohou fungovat rychleji než naše “západní” léky, a to bez vedlejších účinků. 

Ayurvéda

Nejvíce mě ale v tomto směru v Indii oslovila ayurvéda, která má propracovaný dokonalý systém, co přesně bychom měli a neměli dělat pro udržení zdravějšího a spokojenějšího života. Studium ajurvédských přírodních zákonitostí jsem si přepracovala pro své použití u nás v Evropě a začaly se objevovat první známky úspěchu. Vyléčila jsem si pylové alergie, naprosto se mi upravilo trávení i pokožka, vlasy zkrásněly, životní energie narostla, nemoci se mi vyhýbaly a narodily se mi dvě krásné zdravé děti….


Velká zkouška

A pak přišla velká zkouška. Když bylo mým synům 3 a 1 rok, vážně onemocněl můj partner (který pro všechnu svou práci “nestíhal vnímat své tělo, řešit jídlo a naslouchat sám sobě). Nejprve to byla nějaká bakterie, která mu napadla játra a způsobila sepsi organismu, následně se potýkal s onkologickými problémy a souběžně s tím málem oslepl na jedno oko. Rok šílených zdravotních i psychických muk, kdy jsem s jedním dítětem v náručí a druhým přitisklým k mé noze zoufale hledala, jak partnerovi pomoci. Navštěvovali jsme různé doktory, ze kterých jsem se snažila dostat informaci, proč se nemoci objevily, a hlavně co dělat, aby se nevrátily. Bohužel ani jeden z doktorů mi k mému upřímnému zděšení nedokázal sdělit ani důvody nemoci a k prevenci snad jen “tak žijte zdravě a hýbejte se”… Pochopila jsem, že zodpovědnost za život mé rodiny nemůžu nechávat na druhých. Že to je na mně, jak kvalitní náš další život bude.

I náladu změníš jídlem

Tato zkušenost mě dohnala ještě k většímu studiu různých cest, jak se udržet zdravý a spokojený. Jak své tělo i nitro nastavit, jak mu naslouchat a co mu dopřát, aby žilo v rovnováze a přinášelo nám jen příjemné pocity. A také jsem zjistila, jak důležité jsou v našem životě emoce a prožívání a že opravdu nemůžeme oddělovat tělo a psychiku. A zvládneme ledasco ovlivnit, zvrátit, napravit. Čím dál více se mi začaly potvrzovat skutečnosti, jak zásadní vliv hraje strava i na naše mentální zdraví a jak tělo i nálada reagují na volbu potravin, koření a bylinek. Záleží na tom, zda slupneme jablko syrové nebo třeba podušené na koření. Úprava stravy, a co do ní přidáme či ubereme, má velkou moc. 

Vše, co na mé cestě poznávám, dohledávám, pátrám, ihned aplikuji. Všechno mi to do sebe zapadá. Vše, co se kolem nás i v nás děje, vnímám s pokorou a cítím, že vědomá péče o sebe sama přináší úžasné výsledky v mé rodině i mým klientům.

Okořeň si život

Naprosto mě fascinuje léčivý až magický účinek koření na naše zdraví a náladu. Miluji jeho barvy, vůně, ráda se ho dotýkám a znám místa jeho původu. Díky cestování, neutuchajícímu zájmu, studiu a neúnavnému zkoušení vím, jaké koření pomůže zlepšit náladu, upravit trávení, zklidnit nebo naopak nakopnout. Jaké koření je dobré přidávat do jídla při vysokém tlaku, kardiovaskulárních problémech nebo v těhotenství. V koření a bylinkách vidím obrovský potenciál jednak pro prevenci zdravotních  i emočních obtíží i pro  jejich nápravu.

A jelikož se kolem mě objevuje čím dál více lidí, kteří se zajímají o používání koření a bylinek a také o jejich zdravotní účinek, rozhodla jsem se sdílet vše, co jsem se za svou dvacetiletou cestu naučila. Ať vám můj blog slouží jako inspirace nejen ve vaření, ale také v pozitivním vlivu na zdraví a náladu vás i vašich blízkých.

Vězte, že zdraví a dobrá nálada většinou nepřijdou samy, je to celoživotní cesta hledání toho, co nám dělá dobře. Hledání rovnováhy mezi dobrým a špatným.

Na závěr snad nutné dodat, že jsem člověk, který stále prahne po chápání souvislostí a hledaní toho, co opravdu funguje a pomáhá. Abych mohla své zkušenosti s klidným svědomím předávat dál, jak nejlépe umím, vystudovala jsem certifikovaný kurz pro zdravé tělo a mysl u Martina Jelínka (Poradenství ve výživě a suplementaci) a dále jsem prošla studiem na Škole Přírodní Naturopatie. Zabrousila do opravdu detailních zdravotních přínosů potravin, bylin, koření a všeho přírodního. Osvojila jsem si zásady přírodní medicíny a vše propojila s již dosud vyzkoušeným.

A vím, že na cestě poznávání budu kráčet dál.