Kmín, jak ho ještě neznáte

Pro začátek společné cesty jsem vybrala koření, které určitě všichni znáte. Je to KMíN.

Všichni jsme se ho naučili používat od svých maminek, třeba při vaření brambor, přípravě masa, hub nebo pečení chleba. Kmín se zabydlel v české kuchyni kvůli příjemné chuti a někteří dokonce tuší, že se přidává do jídla kvůli zamezení nadýmání.

Já bych vám ale chtěla představit kmín ještě z jiné stránky a seznámit vás s dalšími benefity, proč bychom si měli kmín zamilovat.

Úplně na ten nejkmínovatější, nejkřupavější kmín jsem narazila při jedné cestě do slovinských hor. Užívali jsme si s rodinou léto kousek od Bledu, vysoko v horách v jedné alpské chaloupce, mezi pasoucími krávami a loukami vonícími až smysly přecházely. Při jedné procházce jsem narazila na staršího muže, který se prodíral neposečenou loukou plnou nejrůznějších rostlin a v ruce objímal obrovskou kytici. Mžourala jsem na něj plná zvědavosti, copak tam asi mezi těmi travinami sbírá. Nakonec jsem to nevydržela a šla se ho zeptat. Ukázal mi náruč plnou střapaté rostliny a vysvětloval, že to je KMÍN. Dal mi přičichnout, kdybych náhodou nerozuměla:) Celá nadšená, že jsem narazila na spřízněnou bylinářskou duši, jsem se vyptávala dál.

Vysvětloval mi, že začátek července je na sběr kmínu nejlepší. Kmín ještě není zcela zralý a tak se z květu nevydrolí. Poté ho ve svazcích suší jako jsme zvyklí sušit byliny i my – hlavou dolů někde ve stínu. Jakmile proschne, vyklepe se nad bílým prostěradlem a pak šup do skleniček.

Ochutnala jsem zrnko a můžu přísahat, že výraznější a lepší kmín jsem nikdy nejedla. V chuti se snoubila síla hor a letního slunce s nevinností lučního kvítí. Pan slovinský bylinkář mi popisoval, kolik síly a účinků jejich horský kmín má. Samozřejmě je to tak, vlastnoručně utržená bylinka či koření, která mohla růst v čisté přírodě, má pro naše zdraví nejvíce benefitů. S nárůstem velkovýroby a supermarketů ubylo kvalitního koření a vlastně se i vytratila znalost těch pozitivních účinků.. protože jsou slabší.

Takže jedna rada na začátek, pokud to jen trochu jde, kupujte si koření v bio obchodech, od svých farmářů nebo když se vám podaří dostat se do míst, kde bylinky přímo rostou, neváhejte sbírat. Chápu, že většinou se nedá nic dělat a koření musíte z nedostatku času koupit v suproši… vyberte si tedy alespoň celé koření a doma rozdrťte v hmoždíři, pomelte… jeho účinky pak budou zaručeně silnější než v mnoha měsících rozdrceném a zoxidovaném prášku.

 

První krok při problémech s trávením

Nejvíce jeho benefitů, známých už po staletí, souvisí s naším trávením, imunitním systéme a krví. Dokáže pomoct při průjmech, nafouklém bříšku i pálení žáhy. Jelikož umí zneškodnit ty zlé bakterie v našich střevech a pomáhá našemu tělu získat více výživy z jídla, úžasně zvyšuje imunitu a posiluje nás. Jeho sloučeniny podporují detoxikaci a zdraví jater.

Dokonce už probíhají výzkumy, ze kterých zatím vyplývá, že kmín dokáže pomáhat při syndromu dráždivého střeva, nemoci, kterou klasické medicína neumí zatím vůbec léčit. Takže pokud někoho s tímto onemocněním znáte, povězte mu o kmínu, určitě ať vyzkouší.

A co nálada?

Kmín je plný antioxidantů, které nám pomáhají být zdravější a mít víc energie. Stimulujeme náš centrální nervový systém a tím podporuje naši paměť a postřeh. Kdo by nechtěl, aby mu to přes den líp pálilo, že?:)

Pomáhá při snižování cukru v krvi, takže by měl být pravidelnou součástí jídel všech diabetiků nebo nejlépe těch, kterým hrozí podobné onemocnění jako prevence a odvrácení hrozby cukrovky.  Látky obsažné v kmínu pomáhají také při trávení tuků a snižují vysoký cholesterol. Na závěr ještě nutné dodat, že Kmín je dokonce považován za silného obranáře před rakovinou. 

Kmínový dring

Všechny výše zmíněné léčivé účinky získáte díky pravidelnému přidávání kmínu do jídla. 

Nebo si můžete udělat kmínový drink a odpřát tak tělu fantastický lék.

Budete potřebovat jen 2 hrnky vody a a lžičku nebo 2 kmínu

  1. Dejte vařit vodu a jakmile začne bublat, vhoďte do ní kmín.
  2. Povařte přibližně hodinku
  3. Zceďte a užijte si doušky lahodného omlazujícího drinku

Pro lepší trávení zkuste vodu pít ráno. Problémy s nočním refluxem zase vyřeší popíjení tohoto drinku na noc.

Pro změnu můžete přidat trochu šťávy z čerstvě vymačkaného citronu, trochu medu a mini špetku soli. 

Na podporu chuti můžete zkusit kmínovou vodu se špetkou černého pepře a medem.

Kmínové sušenky

Přidáním kmínu nezkazíte většinu jídel, proto ho využívejte hojně a kde se dá. Já jsem si ale pro vás připravila inspiraci na trochu netradičnější zato slastně rozplývající se na jazyku:)

Jestli vás občas honí mlsná (no koho nehoní, že:), zkuste kupované sušenky nahradit domácími a třeba těmito kmínovými. Když si je vyrobíte doma, stopro víte, co do nich dáváte a můžete si tam přidat přesně ty ingredience, které zrovna potřebujete dle své nálady i zdravotního stavu.

Moje maminka, (která moje výtvory zas moc často nechválí, protože je stará škola), byla ze sušenek nadšená, jak se rozplývají na jazyku a říkala, že tak báječné budou určitě kvůli tomu, že jsem si kmín vlastnoručně nabírala:-) Věřím ale, že bude stačit i dobrý kmín koupený u nás, aby se vám sušenky takhle povedly:)

Budete potřebovat:

100 g másla

1 hrnek pohankové hladké mouky

1/2 hrnku špladové mlouky

1/2 lžičky soli

lžíce kokosového cukru

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

1 vrchovatá lžíce celého kmínu + na posypání

3 lžíce mléka 

 

Kmín vsypte na suchou pánvičku nechte rozvonět. Trvá to jen krátce, pozor, abyste ho nepřipálili. Máslo necháme v míse změknout a následně rozšleháme. Přisypeme obě mouky a všechny další ingredience. Mléko přidáváme postupně dle hustoty těsta. Rukama těsto prohněteme a vytvoříme váleček, který zabalíme do potravinové folie. Já jsem si z válečku vytvarovala trochu hranatější tvar, ale můžete ponechat i kulatý. Necháme v lednici 20 minu odležet, poté rozbalíme a nakrájíme na cca 5mm plátky. Poklademe na plech vyložený balícím papírem a každý plátek posypeme ještě kmínem, který na těsto prstem připlácneme, aby pěkně držel. Pečeme v předehřáté troubě na 180 15 minut.

Z uvedeného množství surovin vytvoříte tak 15 sušenek, ochutnejte a zaručuju, že se po nich zapráší. Příště, až budete péct sušenky ve velkém, vězte, že je můžete skladovat ve skleněné nádobě v chladu i týden (víc jsem nezkoušela, vždycky se snědly:))

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.