Hruškový koláč nejen s rozmarýnem

Voňavý lehký koláč, ve kterém se snoubí chuť několika koření. Tyto bylinky a koření by Vás možná nikdy nenapadlo dát dohromady a přece se tak krásně doplňují. Nejen v chuti, ale také v účincích na zažívání a zdraví.

Bašta, která posílí celé tělo od hlavy k patě.

Navíc je bez mléka a bez cukru, přesto překvapivě slaďoučký. Děti se po něm můžou utlouct a já mám jistotu, že se nezaplácnou nějakou oslabující mlskou.

V tomto dezertu nejsou prázdné kalorie, ale kvalitní výživa pro Vaše tělo.

Konkrétně:

  • POSÍLÍ VÁŠ MOZEK A PAMĚŤ –  díky lecitinu v mandlích a ořeších, díky rozmarýnu – ideální pro dopadení i odpolední sváču, aby vám to v práci dobře myslelo.
  • POMŮŽE S DOLÉČENÍM VIRÓZY – díky antivirovým, antibakteriálním a proti plísňovým účinkům rozmarýnu, hřebíčku badyánu posílí imunitní systém.
  • ZLEPŠÍ TRÁVENÍ – díky účinkům všech použitých koření se nastartuje trávení. Tělo si vezme z koláče co nejvíce živin důležitých pro Vaše orgány a fungování těla.
  • PROHŘEJE – díky zahřívacím účinkům rozmarýnu, badyánu i skořice – ideální pro zimní období.

PŘIPRAVÍME SI:

          90 g rozemletých vlašských ořechů

          90 g rozemletých mandlí

          1 lžíce ghí

          1 vejíčko

          4 menší hrušky

         200 ml kokosové smetany

          2 žloutky

          Koření:

          1 lžička skořice

          1/3 lžičky hřebíčku

          1/2 lžičky vanilky

          1/2 lžičky badyánu

          malá, cca 5 cm větvička rozmarýnu

JAK NA TO👨‍🍳:

Pokud máte celé koření, skořici, badyán a hřebíček si rozemelte v mlínku na koření či kávu. Z vanilkového lusku vyškrábněte vanilkový prášek. 

Jestli už máte sypkou formu, smíchejte si v mističce skořici, hřebíček, badyán, vanilku a nasekejte lístky rozmarýnu na drobounko.

Troubu předehřejeme na 170°C. V míse smícháme rozemleté ořechy  a mandle, 1/2 směsi koření, vajíčko a máslo. Pěkně propracujeme.

Následně těsto rukou rovnoměrně rozprostřeme po dnu a stranách koláčové formy.

Oloupané hrušky bez jádřince nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky a poskládáme na těsto. Poté formu vložíme do trouby a 10 minut pečeme. Už teď si můžete užívat tu úžasnou vůni, která se line po kuchyni:)

V další misce si smícháme žloutky, kokosovou smetanu a zbytek koření. Formu vyjmeme z trouby a tekutou směs vlijeme na korpus s hruškami.

Koláč vložíme opět do trouby a pečeme 30 minut. Jakmile vychladne, ochutnejte. U nás se po něm zapráší raz dva:)

Pokud jste těhotné a nejste na koření dosud zvyklé, koření používát můžete, ale s citem, opravdu jen špetku od každého.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.